Open repetitie 30 oktober 2021

Ook wel eens last van stress? Kom zingen! 

Veel mensen zitten rond hun 40-ste levensjaar midden in de “ratrace”, omdat veel zaken aandacht vragen. Te denken valt aan werk, carrière, gezin, opvoeding van kinderen, sociale contacten, familierelaties, sport en gezondheid. Soms is er haast geen tijd voor jezelf. Je hebt behoefte aan onthaasten.

 

Hoe kan zingen in een koor bijdragen aan onthaasten en tijd voor jezelf nemen?

De bewezen effecten van zingen in een koor zijn o.a. de volgende:

  • “Met muziek bezig zijn stimuleert de verbindingen tussen verschillende hersen-gebieden en is goed voor het hart” zegt hersendeskundige Dr. Eric Scherder. De bloeddruk daalt, de ademhaling wordt dieper en regelmatiger, waardoor stress minder wordt. Deze genoemde effecten treden op bij het afstemmen op elkaar, zoals bij koorzang. Bovendien komt het hormoon oxytocine vrij, beter bekend als het gelukshormoon,
  • Voorafgaand aan het zingen worden ademhalingsoefeningen gedaan, die dezelfde werking hebben als yoga.
  • Een koorlid met diabetes gaf aan, dat na elke repetitie of concert zijn glucosewaarden drastisch waren gedaald. Juist vanwege de ontspanning.
  • Sommige passages in de muziekstukken leiden tot “kippenvel” momenten. Een vorm van overgave aan de muziek die een positieve emotionele ervaring oplevert.

 

Naast dit alles is het ook gewoon gezellig om met elkaar in contact te zijn en de meest mooie noten te produceren onder leiding van onze bevlogen dirigent en pianiste.

 

Heeft dit u nieuwsgierig gemaakt?

Neem gerust een kijkje op onze website www.gemengdkoorboyl.nl en kom vrijblijvend naar onze open repetitie op 30 oktober 2021 in de kerk van Boijl. Aanvang 10.00 uur.

Het is fijn als je je van tevoren aanmeldt via info@gemengdkoorboyl.nl

 

Iedereen kan zingen; daag jezelf uit, zoek en vindt de juiste toon.

Je bent van harte welkom.

Eerste repetitie met Johan Rodenhuis.

Op 31 augustus hadden we de eerste repetitie met onze nieuwe dirigent Johan Rodenhuis. Vanwege Corona in de buitenlucht. Dat mocht de pret niet drukken. Fijn om weer te zingen. Laten we hopen dat de Corona pandemie ons snel gaat verlaten.

Hieronder een foto impressie.


Foto’s: Rob Schwier.

Afscheid Marijke Beute.

Op 24 augustus 2020 nam het koor afscheid van dirigent Marijke Beute.

Zij was van 2014 tot 2020 dirigent van ons koor. En niet zonder succes. Onder haar leiding groeide het koor zowel kwalitatief en kwantitatief. Het koor had een dirigent die de leden nooit zullen vergeten. Enthousiast, bevlogen en in staat om het koor boven zichzelf uit te laten stijgen. We hebben met haar een hele mooie periode doorgemaakt. We vinden het allemaal jammer dat ze vertrekt. Maar Marijke is niet alleen een hele goede dirigent, ze heeft ook een prachtige stem. Zij kiest dan ook voor haar zangcarrière. Wij wensen haar daarbij alle succes van de wereld. Marijke bedankt voor de mooie jaren.

Gemengd Koor Boyl Gemengd Koor Boyl

Foto's: Rob Schwier,

Nieuwe dirigent: Johan Rodenhuis.

Het Gemengd Koor Boyl stond 5 jaar onder de bezielende leiding van Marijke Beute, die een zeer succesvolle periode afsluit en zich verder gaat concentreren op haar zangcarrière. Het koor is haar veel dank verschuldigd. Het was een mooie periode, afgesloten met zeer geslaagde lustrumconcerten. Wij wensen Marijke veel succes met haar zangcarrière.
Dat betekent dat er een nieuwe dirigent gaat aantreden en dat is niemand minder dan Johan Rodenhuis uit Nijeveen. Een zeer ervaren dirigent, die naar verwachting zeer goed bij het koor past. Het koor is trots dat zij deze ervaren rot heeft kunnen vastleggen. De ingezette lijn zal worden voorgezet. We gaan natuurlijk op zoek naar nog beter.
Helaas heeft de Coronacrisis het zingen de afgelopen tijd onmogelijk gemaakt. Het koor hoopt in september weer te kunnen starten met de repetities. Dan zal ook de nieuwe concertagenda bekend worden.

Lid worden kan natuurlijk altijd. Interesse: Klik snel hier

Twee Jubilarissen

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werden twee leden van het koor door de heer Gauke Dijkstra van de Bond van Friese Zangkoren gehuldigd.

Hitsje Boonstra kreeg een speld en een oorkonde voor haar 25-jarig lidmaatschap. Jantje de Vries heeft er zelfs al 50 jaar op zitten en ontving een zilveren speld en een oorkonde.

Het koor deed daar nog eens een mooie bos bloemen bij. Fantastisch zo’n mooie mijlpaal.

 

Klinkende Jubileumconcerten

Op 9 en 10 november gaf ons koor maar liefst twee jubileumconcerten. Twee keer een volle zaal en enthousiast publiek.

“Wat een prachtige uitvoering, schitterend gezongen en geacteerd, genoten van deze middag van jullie geweldig koor. Vooral het Magnificat, was kippenvel, en ik zeg dan altijd dan is het meer dan goed.”
“We hebben genoten van een prachtige gevarieerde jubileum uitvoering van het koor. Complimenten! Op naar de volgende 80 jaar!”
“Jaaaa was erg mooi! Jullie hebben er echt een feest van gemaakt!”
“Jullie hebben mij een geweldige middag bezorgd. Ik heb ontzettend genoten” Zo maar wat reacties van het publiek. En dat is fijn om te horen. Ook de solisten en de begeleiding waren in topvorm.
We gaan dit concert de komende tijd nog herhalen in de regio. Voor het eerst op 8 december 14.30 uur in de Dorpskerk in Vledder.

Voor foto’s: Foto’s Jubileumconcert

Jubilarissen bij het Gemengd Koor Boyl

Op de jaarlijkse ledenvergadering van het Gemengd Koor Boyl op 18 februari werden 3 jubilarissen in het zonnetje gezet. De heer Gauke Dijkstra, bestuurslid van van De Bond van Friese Zangkoren was speciaal naar Boijl gekomen om de dames de bijbehorende versierselen op te spelden en de oorkondes uit te reiken. Heintje Bijkerk uit Boijl is al 60 jaar trouw lid en in al die jaren heeft zij nauwelijks repetities en concerten gemist. Renske Jonkman en Romkje de Boer werden gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap en ontvingen ook de bijbehorende Bondsspeld. De dames viel een warm applaus van de andere koorleden ten deel.

 

Nieuwjaarsconcert Gemengd Koor Boyl druk bezocht

In een “uitverkocht” Dorpshuis De Tille luisterden op zondag 20 januari 120 aanwezigen naar het Nieuwjaarsconcert. Er was veel meer belangstelling, maar om veiligheidsredenen was het nou eenmaal vol=vol.

Het gehoor werd getrakteerd op een zeer gevarieerd concert en kreeg de handen daar enthousiast voor op elkaar. Het was goed te zien en te horen dat het koor, dat de laatste 4 jaar bijna in ledental is verdubbeld, er zin in had. Onder leiding van Marijke Beute laat het koor duidelijk zien dat het ook kwalitatief heel goed gaat. De koorstukken werden afgewisseld met solo’s van Mirjam Cornelisse en Marijke Beute. Twee sopranen die het gehoor in een duet koude rillingen op de rug bezorgde. Als met al een mooi concert. Het publiek liet ondubbelzinnig blijken enthousiast te zijn over de geleverde prestatie.

Belijk hier de video

Dit jaar bestaat het koor maar liefst 80 jaar. De voorbereidingen voor het lustrumconcert op 10 november 2019 zijn in volle gang.

 

Festival of Lessons and Carols in Steggerda

Op zondagavond 16 december wordt er in Steggerda een Festival of Lessons and Carols gehouden. Dit festival van lezingen en liederen wordt ook in Nederland in de dagen voor Kerst een bekend fenomeen.

De geschiedenis van het Festival of Lessons and Carols gaat deels terug naar Kerstavond 1880. De bisschop van Truro in Cornwall (zuidwesten van Engeland) organiseerde een dienst in een houten schuur. Deze dienst was vooral bedoeld om mannen uit de cafés te houden. De populariteit was zo groot dat andere kerken dit voorbeeld volgden. Het Festival of Lessons and Carols kreeg vooral bekendheid door de jaarlijkse uitvoeringen in de kapel van King's College in Cambridge sinds Kerstavond 1918.

Het festival bestaat uit lezingen uit de Bijbel (Lessons), die worden gevolgd door veelal bekende advents- en kerstliederen (Carols). Al deze liederen hebben een Engelse melodie, bekend van o.a. het televisieprogramma Nederland zingt. Naast samenzang zal het Gemengd Koor Boyl o.l.v. Marijke Beute een deel van de (Engelstalige) liederen ten gehore brengen.

Het Festival of Lessons and Carols wordt georganiseerd door de Rooms-Katholieke Petrus en Paulus Parochie, locatie Steggerda en de Protestantse Gemeente Lindestreek. Het festival begint om 19.30 uur  en vindt plaats in de Sint Fredericuskerk, Pepergaweg 45 in Steggerda.

Dubbelconcert Gemengd Koor Boyl met Zingt Gode Lof uit Hoogkerk.

Op 10 november stond het dubbelconcert met Gemengd Koor Zingt Gode Lof uit Hoogkerk op het programma. Bijzonder was al dat beide Gemengd Koor Boylkoren onder leiding van Marijke Beute staan. In de Schutse te Appelscha waren beide koren goed in vorm. Zij brachten zowel afzonderlijk als gezamenlijk mooie liederen ten gehore. De sopranen Heleen Vertegaal en Karin Davids lieten beiden een prachtige sopraansolo horen. Het publiek dat helaas niet in groten getale was opgekomen genoot zichtbaar. De reactie was dan ook: “Jullie verdienen méér publiek”. Dat is fijn om te horen. Iedere geïnteresseerde zanger is uiteraard welkom op ons volgende concert. Zie daarvoor de agenda op de website.