Muzikale begeleiding

ruth posRuth Pos

Ruth Pos is een bekende organiste/pianiste, die een brede ervaring heeft in het begeleiden van koor- en samenzang. Ze soleert vaak op concerten en wordt veel gevraagd voor het begeleiden van solisten.
Ruth kent de meeste kerkorgels in Noord Nederland, omdat ze vaak speelt in bijzondere diensten. Ook heeft zij haar medewerking verleend aan veel CD-opnames. Ze is regelmatig te beluisteren op Radio Drenthe.
Ruth studeerde aan het conservatorium en behaalde haar theoretische vakken d.m.v. het staatsexamen. Daarnaast volgde ze orgellessen bij bekende organisten als Addie de Jong in Rotterdam en Willem Hendrik Zwart in de Bovenkerk in Kampen.
Ze staat vooral bekend om de warmte, die zij in haar orgelimprovisaties en begeleiding legt. Ook haar liefde voor het pianoklavier bloeide op en inmiddels is de piano/vleugel eveneens favoriet bij Ruth.

Koren.

Al vele jaren is zij de vaste begeleidster van diverse koren, waaronder het Christelijk Mannenkoor Meppel, Christelijk Mannenkoor Asaf (Dedemsvaart). Verder een aantal gemengde koren, waaronder Kerkkoor Havelte, Cantabilé Westerbork, het kamerkoor Side Table Singers in Steenwijk en het Gemengd Koor Boyl. Ze begeleidt projectkoren in Oosterwolde, Havelte en Nijeveen.
Buitenlandse optredens waren er in België, Duitsland, Polen, Italië, Tsjechië, Engeland, Frankrijk, Bulgarije, Oostenrijk en Hongarije. Buiten Europa in Gambia en Florida (Miami). Hier begeleidde ze o.a. de bekende Amerikaanse sopraan Kathleen Wilson. In april 2011 speelde ze op het hoofdorgel van de St. Pieter in Rome, waar ze het mannenkoor Dutch Travel Choir begeleidde. Naast koorbegeleiding concerteerde ze ook met orgelwerken.
Ook maakt Ruth Pos deel uit van een landelijke vaste jury, waar ze als jurylid koren beoordeelt op een jaarlijks terugkerend concours. Aan de hand van beoordelingen op kwaliteit, zuiverheid, opvatting/uitvoering, etc. rapporteert en adviseert zij samen met andere juryleden de dirigenten en besturen van vele koren.